Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż również kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Dodatkowym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu