Bardzo dużo osób docenia dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji oraz kosztować różnych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego coraz większym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego rodzaju zaczęły być wybierane przez dużą grupę osób , dlatego restauracje, które je oferują pojawiają się w bardzo wielu miastach. Staramy się zwracać uwagę na to, jakie posiłki jemy i w jakich lokalach się stołujemy, dlatego często wybieramy się do tego typu restauracji. Teraz znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach różnych narodów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu powinniśmy spróbować doskonałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Niektóre osoby zaczynają delektować się posiłkami , a także pragną jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność i dlatego powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to dziś bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało sposób poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi możemy zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest czynnikiem różnicującym? Głównie dobór składników potrawy. Sushi komponowane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele gatunków sushi, z uwagi na sposób przyrządzenia oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym użycie specjalnej maty z bambusa. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – ważne jest jedynie, by pochłaniać kawałki całe. Dlatego trzeba uważać, by danie podawać podzieloną na niewielkie porcje.