Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne obyczaje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w gruncie rzeczy wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyśmienita oraz sycąca.